begeleiding

De behandeling van tinnitus is voor een groot deel gebaseerd op methoden uit de cognitieve gedragstherapie (CGT). De Praktijk voor Medische Psychologie heeft dan ook een belangrijke rol in het Tinnitus Expertise Netwerk Twente.

 

Het veranderen van de interpretatie van geluid, het retrainen van het achtergrondfilter en de emotionele reactie op het tinnitusgeluid, zijn allemaal zaken die op het gebied van de cognitieve gedragstherapie liggen. Het is dan ook niet voor niets dat cognitieve gedragstherapie in de aanpak van tinnitusklachten de beste wetenschappelijke onderbouwing heeft en standaard wordt geadviseerd. Internationaal is alle tinnituszorg gebaseerd op cognitieve gedragstherapie in één of andere vorm.

Cognitieve gedragstherapie is een verzamelnaam voor een hele grote verzameling aan methoden en technieken, die gemeenschappelijk hebben dat ze proberen de gedachten en gevoelens (cognitie) en de reactie daarop (gedrag) te veranderen. Dat kan bijvoorbeeld door inzicht te geven in wat het tinnitusgeluid aan gedachten en gevoelens oproept, maar ook door de reactie daarop bij te sturen. Er zijn heel veel methoden uit cognitieve gedragstherapie die kunnen werken bij tinnitus. Het kiezen van de juiste methode en het op de juiste manier inzetten vraagt om voldoende kennis en ervaring.