fysiotherapie

In de afgelopen jaren is uit onderzoek gebleken dat fysiotherapie een positief effect kan hebben bij tinnitusklachten. Het gaat dan om orofaciale fysiotherapie (OFT) uitgevoerd door speciaal opgeleide fysiotherapeuten.

De rol van de OFT is vooral om fysieke ontspanning en balans te bewerkstelligen in het hoofd-, hals- en nekgebied. Dit kan aanvullend en ondersteunend zijn binnen het traject van de psychische balans. Ook kan de therapeut

  • inzicht geven en informeren over gedrag en houding (gerelateerd aan de orofaciale regio)
  • zelfredzaamheid creëren door middel van oefeningen voor herstel spierbalans orofaciale regio

Vaak worden verschillende fysiotherapeutische middelen ingezet (massage, dry needling, mobilisatie gewrichten etc) om ondersteuning te geven.

In enkele gevallen ervaart een patiënt naast tinnitus, tevens kaakproblemen. Er is mogelijk een samenhang tussen het functioneren van de kaak, de kauwspieren, de rondom liggende zenuwen en tinnitus. Soms kan door openen van de mond de luidheid of de frequentie van de tinnitus beïnvloed worden. Tinnitus kan soms ook door nek-, hoofdbewegingen of hoofdposities veranderen. Bijvoorbeeld bij naar voren bewegen van het hoofd, bukken of een zijwaartse positie kan de tinnitus toenemen. De precieze werking van de relatie tussen tinnitus, kaak en nek is nog niet bekend.

Als uit onderzoek blijkt dat het kaakgewricht, de nek en de spieren van de hoofd/hals regio een mogelijke rol spelen, wordt orofaciale fysiotherapie gestart. Een traject bestaat uit uitleg omtrent etiologie van tinnitus, bewustwording van verkeerde mondgewoontes (parafuncties), adviezen om het kauwstelsel en de nek te ontlasten, correctie van de nek-, kaak-, tongpositie, ontspanningstechnieken voor de kaak en rek technieken voor de kauw- en nekspieren. Tevens kan gewerkt worden aan verbetering van de bewegelijkheid van de nekwervels en spieren middels passief mobiliserende technieken en dry needling.

Daarnaast kan de therapie voor een deel uit psychosomatische therapie bestaan: ontspanningstechnieken, ademtechnieken, opbouw van lichamelijke conditie en slaapherstel. Door uw gedachten te onderzoeken en te herstructureren kunnen de emotionele en gedragsmatige gevolgen verminderen.

Bij deze aanpak wordt bij voorkeur samengewerkt met een psycholoog.