hoortoestellen

Als er sprake is van een gehoorverlies bij tinnitus is het aan te raden hoortoestellen in te zetten. Door het gehoorverlies te compenseren draait de hersenstam de ‘interne versterking’ terug. Omdat het verstaan makkelijker wordt gaat de achtergrondgrens weer omhoog, de luisterinspanning naar beneden en neemt de vermoeidheid af. Helaas blijkt dit in de praktijk niet zo makkelijk als het klinkt. Zeker in het begin leveren hoortoestellen vaak meer nadelen op dan voordelen en daardoor bestaat er een groot risico dat het niet goed wil lukken. Er is zelfs een kans dat de tinnitusklachten tijdelijk toenemen door de verandering van de geluidswaarneming. Dat kan angst veroorzaken die de klachten nog verder aanjaagt en de patiënt nog verder de negatieve spiraal induwt. Het is dan ook erg belangrijk dat de audicien die de proef begeleid goed is opgeleid, en dat de patiënt goed weet wat hij/zij mag verwachten.

Er is inmiddels veel wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat hoortoestellen positief werken bij tinnitus. Maar het kan wel een tijd duren voordat dit effect wordt bereikt. In eerste instantie zorgen hoortoestellen er namelijk voor dat er meer geluid doorkomt naar de grote hersenen. Het duurt een paar dagen tot een paar weken voordat de interne versterking afneemt. Het bijstellen van de achtergrondgrens duurt meestal ook een paar weken. Afhankelijk van de vorm en mate van gehoorverlies kan het de grote hersenen ook tijd kosten om goed te leren omgaan met het veranderde geluid. Tijdens die periode van gewenning kan de extra belasting ervoor zorgen dat de klachten juist toenemen en de patiënt verder de negatieve spiraal in wordt geduwd. Heel vaak zorgt de extra belasting van de grote hersenen voor overgevoeligheidsklachten. Omdat deze de effectiviteit van de hoortoestellen in de weg staan en ervoor zorgen dat de versterking niet goed kan worden opgebouwd, moeten overgevoeligheidsklachten eerst worden behandeld.

De volgorde van behandeling bij tinnitus is altijd:

  • afbouwen van overgevoeligheid
  • opbouwen van versterking
  • verbeteren van het verstaan
  • afbouwen van de luisterinspanning

Soms reageert de tinnitus al vrij snel en neemt bij stap 2 of 3 al af, maar meestal moet de patiënt wachten tot alle stappen doorlopen zijn. Bij grotere verliezen of ernstige overgevoeligheid is het nodig de stappen meerdere keren te doorlopen en kan het daardoor enkele maanden duren voordat het wat rustiger wordt in het hoofd. Met begeleiding en/of fysiotherapie is vaak veel sneller resultaat te halen. Trajecten bij de psychologe en de fysiotherapeut kunnen zonder problemen gecombineerd worden met een hoortoestelproef. U kunt ervoor kiezen de proef te laten begeleiden door een speciaal opgeleid audicien.